Babyvoeding Schema van 0-12 Maanden

Babyvoeding is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Zonder voedsel kan je kindje niet groeien en net als bij mensen, is het een van de eerste levensbehoeften. Zonder voeding kun je niet normaal functioneren, dit geldt ook voor baby’s en pasgeborene. Je kunt beginnen met borstvoeding, maar je kunt ook meteen beginnen met flesvoeding. Vaak lukt het vrouwen niet om borstvoeding te geven, dan kun je kijken of kolven wel lukt, zodat je dat kunt geven als flesvoeding. Als je bijvoorbeeld medicijnen slikt die in je bloedbaan terecht komen, dan kun je al helemaal geen borstvoeding geven. Flesvoeding is dan zeker een betrouwbaar alternatief die je baby ook goed beschermt.

Babyvoeding van één tot zes weken

Baby’s tot en met 6 weken komen waarschijnlijk acht tot tien keer per dag om te drinken. Je kunt proberen om dit alvast op te doen, maar het beste is gewoon om je baby te voeden wanneer ze honger hebben. Ze hebben dan de voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en als je ze deze niet geeft, kun je hun groei belemmeren. Zoals gezegd kun je in deze tijd beter gewoon voeding geven wanneer ze willen, zodat je baby zich goed kan ontwikkelen. Let wel op dat je je aan de richtlijnen houdt en ze niet te veel voeding geeft. Iedere baby heeft natuurlijk andere richtlijnen en de ene dag drinken ze meer dan de andere dag, maar zorg ervoor dat dit wel een beetje in evenwicht blijft.

Eerste hapjes baby

Op welke leeftijd kun je beginnen met het nemen van de eerste hapjes? Dit verschilt per baby. Sommige zijn er eerder klaar voor dan anderen en dat maakt ook helemaal niet uit. Je kunt aan je baby merken dat ze klaar zijn voor hun eerste hapjes aan een aantal verschillende kenmerken:

  • Ze gaan smakgeluiden maken of hapbewegingen
  • Ze gaan op hun handjes sabbelen
  • Ze gaan dingen in hun mond stoppen
  • Overduidelijke interesse tonen in jouw eigen eten, hoe jij het in je mond stopt
  • Ze drinken meer borst- of flesvoeding dan dat ze normaal doen
  • ‘s Nachts opeens wakker worden, terwijl ze daarvoor gewoon doorsliepen

Vaak wordt er wel het advies gegeven om te starten met de eerste hapjes van de baby als ze ongeveer tussen de vier en zes maanden oud zijn. Het zullen kleine hapjes zijn die je baby eet en zal daarnaast nog om genoeg melk vragen. Pas vanaf zes maanden zal je baby echt de hapjes naast de borst- of flesvoeding vragen, omdat ze dan meer voedingsstoffen nodig hebben. Die kunnen ze niet uit de borsvoeding of flesvoeding krijgen.

Babyvoeding twee tot twaalf maanden

In de eerste vier maanden zal je baby nog voornamelijk flesvoeding of borstvoeding drinken. Zoals hierboven beschreven, start je ergens tussen de vier en zes maanden met de eerste hapjes. Dit is natuurlijk weer een hele nieuwe skill voor je baby om te leren. Het happen van een lepeltje en het doorslikken van de voeding is iets wat ze moeten ontdekken. Het kan af en toe ook zeker voor grappige plaatjes zorgen, zorg dus dat je je camera bij de hand hebt!

Vanaf vier maanden begin je met lekkere, zacht gepureerde voedsel te geven zoals bijvoorbeeld babyrijst of aardappelpuree. Zorg dat het goed waterig is en heel fijn gepureerd. Het is dan een net andere substantie dan melk, maar het is nog wel makkelijk weg te krijgen. Dit is belangrijk omdat je baby nog moet leren slikken. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan fijn gepureerde pompoen, pastinaak, zoete aardappel, wortel, appel en peer.

Wanneer ze deze smaken te pakken hebben kun je met vijf maanden nieuwe smaken gaan toevoegen en kun je je puree ook iets minder waterig en gepureerd maken. Je baby heeft inmiddels leren slikken en kan een iets grotere substantie wel aan. Zie je dat dit toch niet lukt, pureer het dan gewoon weer fijn. Iedere baby heeft natuurlijk een andere leercurve hierin. Introduceer bij vijf maanden ook nieuwe smaken zoals rode linzen, papaya en avocado. Zo leer je je baby elke keer weer nieuwe smaken die ze misschien wel heel lekker kunnen vinden!

Na zes maanden kun je je kind steviger voedsel geven. Op deze manier leren ze kauwen en het voedsel te verplaatsen in hun mond en vervolgens door te slikken. Doe dit wel onder goed toezicht zodat je goed kunt zien of ze hier wel of niet klaar voor zijn. Op dit moment ligt het kokhalsreflex nog voor op de tong. Door te leren verplaatst dit reflex zich verder naar achter op de tong, waar het bij volwassenen ook ligt.

Als je kind eenmaal gewend is aan al dit nieuwe voedsel, de verschillende structuren ervan en het stevige voedsel, kun je beginnen met de maaltijd aan te vullen met rijst, pasta en aardappel. 

Wanneer je kind 8 maanden is kun je hier ook vlees en vis aan toe gaan voegen. Het eten kun je nu ook weer wat grover laten, door het bijvoorbeeld alleen even te prakken. Zo leert je kind steeds weer grotere stukken voedsel te eten maar dan op een geleidelijke manier. Ondanks dat je kind nu grotere maaltijden gaat eten, zijn er toch nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk hier vooral aan suiker, zout, honing, pinda’s en rauw vlees.

Darmkrampjes baby

Bijna elke baby heeft wel eens last van darmkrampjes. Je kunt zelf wel ongeveer inschatten hoe vervelend dat is natuurlijk. Maar waar komen die darmkrampjes vandaan en hoe ga je er mee om? Dat lijkt voor sommige stellen af en toe nog wel eens een uitdaging.

Een baby die last heeft van darmkrampjes begint vaak binnen een half uur van de voeding te huilen. Je kunt aan de buik voelen dat hij een beetje opgezwollen is en strak staat. Ze strekken tijden het huilen hun armpjes en benen en trekken ze daarna weer in. Ze kunnen ook rood aanlopen en hun handen tot vuisten knijpen en in het ergste geval hoor je de buik borrelen en laten ze af en toe een scheetje. Door alles wat er gebeurt in het lichaampje van je baby, wordt je baby nog vermoeider en kan je baby de pijn nog slechter verdragen.

Er zijn een aantal verschillende redenen waardoor de krampjes veroorzaakt kunnen worden:

  • Het stelsel van je baby met de maag en darm is nog niet helemaal volgroeid. Hierdoor kan het zijn dat het voedsel niet helemaal verteerd wordt. Dit kan onder andere kramp en gasvorming veroorzaken.
  • Als je baby lucht inslikt tijdens het drinken, kan dit de kramp versterken. Dit kan ervoor zorgen dat de darmen opzetten en pijn gaan doen.
  • Je geeft je baby te veel voeding. Je baby zit veel te vol en voelt zich letterlijk opgeblazen. Geef je baby niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheden voeding
  • Je baby kan ook buikpijn krijgen omdat ze gevoelig zijn voor alle prikkels om hun heen
  • Je baby kan last hebben van een koemelkallergie
  • Als je overstapt naar een andere voeding kan je baby hier veel last van ondervinden. Je baby moet altijd even wennen aan een nieuw soort voeding.

Zoals je leest zijn er dus verschillende redenen waarom je kind krampjes kan krijgen. Probeer goed na te gaan welke van deze redenen invloed kunnen hebben op jouw baby. 

Wat kun je er aan doen om ervoor te zorgen dat je kindje zo min mogelijk last heeft van krampjes? Probeer je kind zo rustig mogelijk te laten drinken en zorg ook dat er altijd melk in de tuit van de fles zit, zodat ze geen lucht naar binnen kunnen krijgen. Eet zelf niet te pittig bij borstvoeding, dit kan bij de baby voor vervelende krampjes zorgen. Vergeet vooral niet je baby te laten boeren na de voeding

Heb je alles nagelezen en weet je wat er is veranderd? Dan staat hieronder een lijstje hoe je de krampjes enigzins kunt verlichten:

  • Troost je baby door ze dichtbij je houden
  • Masseer het buikje van je baby door met klok mee rondjes te draaien over hun buikje
  • Masseer de rug van je baby terwijl de baby ontspannen op je onderarm rust
  • Houdt je baby in een ronde houding vast, door bijvoorbeeld de knietjes iets op te trekken
  • Maak fietsbeweging met de benen van je baby
  • Verwarm het buikje van je baby met bijvoorbeeld een warme doek
  • Stop je baby in een lekker warm badje

Voedingsschema voor je baby tussen twee en twaalf maanden

Hieronder geven wij je een overzicht van voedingsschema’s van baby’s tussen twee en twaalf maanden. Let wel op dat dit gemiddelden zijn. Mocht je kind er niet aan komen of juist meer nodig hebben dan wat er in de tabel staat, dan kan dit natuurlijk een logische verklaring hebben. Ze hebben dan gewoon meer voedingsstoffen nodig om te groeien. Zorg er wel voor dat het niet helemaal uit de hand natuurlijk en probeer je er zo veel mogelijk aan te houden. Ook plaatsen wij er nog een schema per dag bij, wat je kunt gebruiken om aan te houden per dag.

Voedingsschema baby vier tot acht weken
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is ongeveer 6 of 7 Probeer je kind te voeden volgens onderstaand schema, zodat je wat meer ritme kunt creëren. Laat je baby in de avond wat vaker drinken zodat hij langer doorslaapt  Niet van toepassing
Hoeveelheid melk per voeding ligt tussen de 75 tot 150 ml

 

Voorbeeld voedingsschema met vier tot acht weken
Tijd Voeding Dutje
07:00 90 ml flesvoeding 1 uur
11:00 90 ml flesvoeding
14:00 90 ml flesvoeding 1 uur
17:00 90 ml flesvoeding (kan overgeslagen worden
18:00 90 ml flesvoeding 19:00 naar bed
23:00 90 ml flesvoeding
02:30 90 ml flesvoeding

 

Voedingsschema baby acht tot twaalf weken
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is 6 Probeer je kind te voeden volgens onderstaand schema, zodat je wat meer ritme kunt creëren. Probeer in de nacht minder vaak te voeden, zodat ze leren om te door slapen Niet van toepassing
Hoeveelheid melk per voeding ligt tussen de 110 tot 150 ml

 

Voorbeeld voedingsschema met acht tot twaalf weken
Tijd Voeding Dutje
07:00 120 ml flesvoeding 45 minuten
11:00 120 ml flesvoeding 2 uur
14:30 120 ml flesvoeding 45 minuten
18:00 120 ml flesvoeding 19:00 naar bed
22:30 120 ml flesvoeding
02:30 120 ml flesvoeding

 

Voedingsschema baby vier maanden
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is 5 Probeer je kind te voeden volgens onderstaand schema, zodat je wat meer ritme kunt creëren. Je kunt beginnen met oefenhapjes met een theelepel van gepureerde groenten zonder zout of gepureerd fruit
Hoeveelheid melk per voeding ligt tussen de 150 tot 180 ml

 

Voorbeeld voedingsschema vier maanden
Tijd Voeding Dutje
07:00 150 ml flesvoeding 45 minuten
11:00 150 ml flesvoeding 2 uur
14:30 150 ml flesvoeding
18:00 150 ml flesvoeding 19:00 naar bed
22:30 150 ml flesvoeding

 

Voedingsschema baby vijf maanden
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is 4 Probeer je kind te voeden volgens onderstaand schema, zodat je wat meer ritme kunt creëren. Oefenhapjes met een theelepel van gepureerde groenten zonder zout of gepureerd fruit
Hoeveelheid melk per voeding ligt tussen de 180 tot 200 ml

 

Voorbeeld voedingsschema vijf maanden
Tijd Voeding Dutje
07:00 180 ml flesvoeding 45 minuten
11:00 180 ml flesvoeding 2 uur
14:30 180 ml flesvoeding
18:00 180 ml flesvoeding 19:00 naar bed

 

Voedingsschema baby zes maanden
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is 5 (inclusief de vaste voeding) Vervang vanaf nu één voeding door vaste voeding en geef je kindje bijvoorbeeld een broodje in de ochtend Het hapje in de avond bestaat uit ongeveer 200 gram eten

  • 100 gram groente
  • 80 gram koolhydraten
  • 20 gram eiwitten
Hoeveelheid melk per voeding is 650 ml over de hele dag

 

Voorbeeld voedingsschema zes maanden
Tijd Voeding Dutje
07:00 180 ml flesvoeding of bijvoorbeeld pap 1 uur
11:30 150 ml flesvoeding en vast hapjes 2 uur
14:30 90 ml flesvoeding
17:30 vaste voeding en water
18:30 180 ml flesvoeding 19:00 naar bed

 

Voedingsschema baby zeven, acht en negen maanden
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is 5 (inclusief de vaste voeding) Vervang steeds meer voedingen door vaste voeding
  • Laat je kindje wennen aan nieuwe smaken en structuren
  • Geeft af en toe een liga of soepstengel
  • Geef als ontbijt wat pap of brood en wat fruit
Hoeveelheid melk per voeding is 600 ml over de hele dag

 

Voorbeeld voedingsschema zeven, acht en negen maanden
Tijd Voeding Dutje
07:00 180 ml flesvoeding en ontbijt 1 uur
11:30 vast hapje of broodje en water 2 uur
14:30 90 ml flesvoeding
17:30 vaste voeding en water
18:30 180 ml flesvoeding 19:00 naar bed

 

Voedingsschema baby tien en elf maanden
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voeding per dag is 5 (inclusief de vaste voeding) Vervang steeds meer voedingen door vaste voeding Je kind mag nu met alle maaltijden mee eten. Zorg dat het weinig zout bevat en prakt het eten of kook het zacht genoeg
Hoeveelheid melk per voeding is 500 ml over de hele dag

 

Voorbeeld voedingsschema tien en elf maanden
Tijd Voeding Dutje
07:00 180 ml flesvoeding en ontbijt 1 uur
11:30 vast hapje of broodje en water 2 uur
14:30 water of vruchtensap
17:30 vaste voeding en water
18:30 150 ml flesvoeding 19:00 naar bed

 

Voedingsschema baby rond de eerste verjaardag
Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Je hoeft je kind geen opvolgmelk te geven. Koemelk of sojamelk zijn voldoende Geef je nog borstvoeding? Dan is dit wat extra’s naast de gewone maaltijden Je kind mag nu met alle maaltijden mee eten. Zorg dat het weinig zout bevat en prakt het eten of kook het zacht genoeg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *