Verbeter het Slaapritme van je Baby met deze Handige Tips
Pasgeboren baby’s slapen heel veel op een dag. Dit loopt op tot een gemiddelde van ongeveer veertien tot achttien uur per dag. Niet alle baby’s slapen natuurlijk even lang. Sommige zijn na dertien uur op een dag te hebben geslapen gewoon goed wakker tussendoor.
Andere baby’s zien er na negentien uur pas weer een beetje wakker uit. Slapen is heel belangrijk voor de ontwikkeling en de groei van de baby. Wanneer ze slapen geeft de hersenklier groeihormonen aan de basis van de hersenen af waardoor ze kunnen groeien.
Na verloop van tijd krijgen baby’s hun eigen slaapritme, wat natuurlijk heel fijn is. Dan kun je je eigen ritme daar ook af stemmen. Hieronder een overzicht van een gemiddeld genomen baby.
Je baby wilt niet slapen
Een baby die niet wilt slapen, kan erg lastig zijn. Wat doe je verkeerd? Waarom gaat het bij andere wel goed en bij jou niet? Twijfel niet aan jezelf maar probeer er achter te komen waarom je baby niet wilt slapen. Misschien heeft hij of zij honger? Misschien hebben ze helemaal geen slaap en willen ze bij jou zijn? In de eerste zes maanden kun je ze beter niet laten uithuilen, baby’s snappen er dan nog niets van waarom je ze laat huilen en waarom ze niet worden getroost. Echte slaaptraining gaat pas goed vanaf vier tot zes maanden, ze zijn dan in staat om het dag- en nachtritme uit elkaar te houden.
Denk is aan slaaptraining
Met slaaptraining kun je je baby leren om te slapen, zodat je niet wanhopig hoeft te worden omdat je baby niet gaat slapen. Met deze training leer je je baby om in te slapen en ook in slaap te blijven voor een langere tijd achter elkaar. In de eerste 6 weken heeft het niet veel zin om je baby een slaapritme proberen op te leggen.
Om de paar uur moet je baby gevoed worden waar ze toch wakker van kunnen worden. Wel kun je proberen om dit elke dag op dezelfde tijd te doen zodat ze kunnen wennen aan het ritme. Als je eerder een huiltje hoort omdat ze honger hebben, moet je je baby natuurlijk wel gewoon uit bed halen.
De gecontroleerd laten huilen en de in-de-buurt-blijf methode zijn de meest bekende slaaptrainingen.
De gecontroleerd laten huilen wordt vaak gezien als de hardere aanpak, terwijl dit niet helemaal het geval is. Uiteindelijk moet je kind zelf kunnen slapen, dat is wel zo prettig.
Hieronder een uiteenzetting van het gecontroleerd laten huilen en dichtbij blijven. Je kunt natuurlijk zelf uitkiezen welke methode het beste bij jou en bij jouw kind past.
Gecontroleerd huilen (zes maanden) | Dichtbij blijven (vier tot zes maanden) |
1. Volg de normale slaap routine en leg je kind in bed
2. Ga de kamer uit en wacht ergens anders 3. Gaat je baby huilen nadat je weg bent gegaan? Wacht dan vijf minuten. Huilt hij nog steeds? Ga dan terug. 4. Stel je kind gerust met je stem. Pak hem niet op en geef geen voeding (tenzij dit nodig is). 5. Als hij rustig is, ga je weer weg en wacht dit keer tien minuten. Huilt hij nog steeds? Ga dan alleen terug om zijn deken goed te leggen of hem toe te fluisteren. |
1. Breng je baby naar bed en blijf dichtbij. Stel hem gerust door zacht te praten. Valt je baby niet in slaap? Pak hem dan op, maar zorg dat hij niet in jouw armen in slaap valt.
2. Leg je kind terug en herhaal de eerste stap tot je baby rustig is. 3. Zodra je kind rustig is, houd je iets meer afstand. Pak bijvoorbeeld een stoel en ga bij hem in de buurt zitten tot hij in slaap valt. 4. Verwijder jezelf steeds iets verder van je baby, zodat hij langzaam kan wennen aan de afstand. 5. Als dit goed gaat, kun je de kamer uitlopen. De volgende nachten kun je je afwezigheid steeds verder proberen op te bouwen. |
Heb je echt nog een kleine baby die nog niet kan omrollen maar die ook niet wilt slapen? Probeer er eens voor te zorgen dat je baby wat meer ‘ingebakerd’ ligt. Zo kan de baby zich minder goed bewegen en voelt de baby zich wat meer geborgen.
Soms slaan baby’s zichzelf per ongeluk in hun slaap en als ze daarvan wakker schrikken, gaan ze huilen. Het inbakeren kan dan een oplossing zijn om het slapen bij een baby te bevorderen.
Je baby slaapt onrustig
Baby’s die onrustig slapen zijn vaak bezig met alle gebeurtenissen van de gehele dag te verwerken. Een baby verwerkt namelijk alles ‘s nachts wat ze overdag hebben beleefd.
Krijgt jouw kindje overdag veel te verduren, dan kunnen ze daar in de nacht wakker van liggen en komen ze helemaal niet in slaap. Probeer het aantal bezoeken en indrukken te verminderen en genoeg momenten van rust in te lassen, zodat je baby hopelijk minder onrustig zal slapen.
Het kan natuurlijk zijn dat er wat anders aan de hand is. Wellicht is jouw baby zo rusteloos omdat hij of zij last heeft van koemelkallergie of darmkrampjes.
Je baby slaapt ineens niet meer door
Heeft jouw baby altijd lekker geslapen maar is dat opeens niet meer het geval? Ga dan eerst eens na of er wat veranderd is in het dagelijkse leven.
Slaapt je baby langer overdag? Is de voeding eerder geweest waardoor je baby ‘s nachts wakker wordt? Het kan verschillende oorzaken hebben waar je baby last van kan hebben.
Is er niets veranderd in het dagelijks leven wat echt invloed kan hebben? Probeer dan eens de volgende stappen:
- Zorg voor meer rust overdag. Zoals eerder beschreven doet jouw baby heel veel indrukken op, op een hele dag. Probeer deze te verminderen, zoals minder bezoek ontvangen of minder uitstapjes te maken met de baby.
- Zorg dat de gebeurtenissen die een baby heeft hetzelfde zijn, elke dag weer. Doe dingen in een vaste volgorde bijvoorbeeld: voeding, knuffelen, spelen, slapen. Op deze manier kan je baby een volgorde gaan herkennen zodat ze weten dat het bijna bedtijd is als ze gaan spelen.
- Leg je baby op het juiste moment in bed. Zorg dat je het ziet wanneer je baby moe is. Beginnen ze in hun oogjes te wrijven, te geeuwen of een beetje te jengelen? Leg ze dan direct op bed. Als je hier te lang mee wacht, komt je baby moeilijk in slaap
- Baker je baby in als je denkt dat dat nodig is. Doe dit wel op een veilige manier in de juiste inbakerzakken. Met het inbakeren voorkom je dat je baby zichzelf ‘s nachts kan slaan en daardoor wakker schrikt.
- Een slaapritme vinden is zwaar.Het is nu eenmaal moeilijk om een ritme te vinden. Je baby zegt nog niets, je weet niet altijd wat ze nou willen en dat kan soms zijn tol eisen. Laat je baby eens lekker bij opa en oma slapen. Het lost het probleem niet op, maar daardoor kunnen jullie uitrusten om weer een nieuwe poging te doen.
Je baby slaapt weinig
Als je baby weinig slaapt kan dat ook weer met veel verschillende redenen te maken hebben. Misschien is er te veel geluid van beneden, misschien is er te veel verkeer waar de baby last heeft, misschien is het niet donker genoeg in het kamertje.
Probeer eens te kijken wat er aanwezig is in jullie omgeving wat de mogelijke oorzaak kan zijn waarom je baby weinig slaapt.
Heeft jouw baby minder geslapen maar oogt hij of zij wel gewoon wakker?
Zijn ze niet suffig en houden ze ook gewoon hun aandacht er bij? Dan kan het zo zijn dat jij gewoon een baby hebt die minder slaap nodig heeft. Probeer wel een beetje aan het gemiddelde te komen, desnoods laat je je baby gewoon wakker in het wiegje liggen.
Ze kunnen nog een keer in slaap vallen als ze bijvoorbeeld een uur te vroeg wakker zijn geworden en blijven ze goed groeien.