Veilig in en Rondom het Huis met Kleine Kinderen

Waar begin je?

Dat is veelal de eerste vraag die ouders zich afvragen zodra je baby zich begint te ontwikkelen. Er schuilt ‘gevaar’ in elk object wat je in huis hebt. Gelukkig zijn er ook heel veel artikelen en hulpmiddelen die je helpen om je kind veilig te houden in huis. In dit artikel geven wij antwoord op verschillende vragen. Ook laten we je weten wat de vijf meest voorkomende ongevallen in huis zijn in met kleine kinderen. Zo ben je overal goed op voorbereid en weet je waar je op moet letten.

Wanneer begin je met maatregelen voor een kindveilige omgeving?

Het huis kindveilig maken kan gebeuren vanaf maand vijf of zes, of wanneer je kind kan omrollen. Op dat moment kunnen ze meer dan alleen op de positie liggen waarin jij ze hebt neergelegd en gaan ze ook meer bewegen. Ze leren te kruipen, ze trekken zichzelf voort op de vloer en begin langzaamaan steeds meer controle over hun lichaam te krijgen. Bereid je dus met kleine hulpmiddelen voor, zodat je niet in een vervelende situatie komt.

Zijn bijvoorbeeld je stopcontacten beveiligd met een kinderslot? Als je je kind ook maar even uit het oog verliest, zit er opeens een vingertje in het stopcontact. Ook kastjes die makkelijk open gaan, hebben extra beveiliging nodig. Dan kunnen ze het kastje niet opentrekken zodat de inhoud over je baby heen valt, dat er een vinger tussen de deur komt of dat ze chemicaliën binnenkrijgen.

Begin gewoon tijdig met het aanpassen van je huis naar een kindveilig huis zodat je je hier ook allemaal geen zorgen meer om hoeft te maken en je niet alles nog last-minute moet gaan uitzoeken. Je wilt er tenslotte ook niet op de vervelende manier achter komen dat je iets had kunnen voorkomen. Zo voel je je zelf ook beter in je eigen huis, je hebt er tenslotte alles aan gedaan om dingen te voorkomen.

Kindveilig speelgoed

Dit is een belangrijk onderdeel van de veiligheid van je kind. Laat ze niet spelen met met speelgoed wat niet bedoeld is voor de leeftijd van je kleine. Vaak bevat dit kleinere speel onderdelen, touwtjes of andere spullen die je kind niet kent. De kleinere speel onderdelen kunnen ervoor zorgen dat je kind ze in hun mond of neus stopt. In de touwtjes of iets dergelijks, kunnen kleine kinderen verstrikt raken waardoor de bloedtoevoer verminderd kan worden naar een bepaald deel van het lichaam.

Dit is vaak belangrijk wanneer je al een kind hebt dat ouder is, of als je op visite gaat bij een kind wat ouder is. Zorg dat alle kleine rommeltjes van speelgoed van de grond af zijn en als je ergens anders naar toe gaat, vraag dan of dit weggehaald kan worden. Zo kun je hele nare situaties voorkomen en kun je met een gerust hart spelen.

Let ook goed op houten speelgoed. De lak die dit speelgoed bevat, kan giftige stoffen bevatten. Zelfs de Europese CE-markering die op veel houten speeltjes staat, wil niet heel veel zeggen. De producenten garanderen hiermee alleen dat ze zich aan de wettelijke richtlijnen van de EU hebben gehouden. Het betekent dus niet dat het product uitgebreid is getest en gecontroleerd, dus over de veiligheid zegt het weinig. Dit geldt ook voor kunststof speelgoed.

Hoe voorkom je nu dat je speelgoed aan je kind geeft wat je niet vertrouwd? Probeer zelf eens een aantal testjes uit te voeren zoals onderstaand. Dan weet je snel genoeg of je het wel of niet aan je kind wilt geven.

  • Wrijf, ruik, schud en trek aan het speelgoed. Laten er dingetjes los of ruikt het vervelend, dan kun je het beter niet geven. Kijk ook of er scherpe kanten of hoeken zijn.
  • Probeer ongelakt, massief hout te kopen. De stoffen die je niet wilt zitten namelijk vaak in de lak. Spaanplaat en triplex kunnen daarnaast ook schadelijke bindmiddelen bevatten.
  • Neem de aanwijzingen die op de verpakking staan serieus. Soms lijken ze vergezocht, maar de producent heeft waarschijnlijk al zoiets meegemaakt. Anders zouden ze het niet vermelden. Houd je ook aan de leeftijdscategorie van het speelgoed.
  • Het waarschuwingssysteem van Safety Guard van de Europese Commissie, informeert consumenten over schadelijke stoffen. Kijk, voordat je iets koopt, of het op de waarschuwingslijst staat.
  • Probeer speelgoed te halen met een extra keurmerk. De CE-markering zegt niet veel over de veiligheid van het speeltje. De echte keurmerken zoals het Duitse keurmerk GS en TÜV Rheinland en het Britse keurmerk BS zeggen wel wat over de veiligheid van het speelgoed.
  • Zoek naar een adres van de fabrikant op de verpakking. Dan kun je bij problemen de fabrikant ook informeren.
  • De buitenlandse webwinkels komen steeds dichterbij en het is makkelijk (en vaak goedkoper) om daar je speelgoed te halen. Let wel op dat ze vaak niet dezelfde veiligheidsregels aanhouden en dat ze dus gevaarlijk kunnen zijn voor je kind.

Hoe regel je de kindveiligheid in huis?

Gek gezegd, ga zelf eens op de grond zitten. Probeer eens te kijken op deze hoogte waar je allemaal tegen loopt, letterlijk. Zo zul je waarschijnlijk een hele nieuwe wereld van gevaren ontdekken die je je nog niet eerder had bedacht of gezien. Hieronder een voorbeeld van zo’n lijstje wat je allemaal tegen kunt komen:

  • Kun je iets makkelijk openmaken
  • Ga je je ergens tegen stoten
  • Kom je veel stopcontacten tegen
  • Kom je veel draden tegen
  • Kom je veel contactdozen tegen die lege stekkers hebben
  • Kun je iets omver trekken
  • Zijn er scherpe randen of hoeken van tafels of kasten
  • Trek je ergens kussens vanaf
  • Staat er een instrument los in de kamer
  • Kunnen er ergens vingertjes tussen komen
  • Kan ik ergens bij planten die op tafels staan en zijn die schadelijk

Dit zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden maar je hebt er nog veel meer. Waarschijnlijk als je zelf op deze hoogte gaat zitten, kom je nog veel meer tegen. Schrijf deze op, zodat je het niet vergeet en doe er iets mee. Zo laat je jouw kind goed voorbereid rondlopen in huis.

Welke kindveiligheid maatregelen zijn absoluut nodig?

In principe zijn alle maatregelen nodig als je een lijstje zoals hierboven hebt opgesteld. Je bent het gevaar tenslotte zelf tegen gekomen en je wilt voorkomen dat er iets vervelends mee kan gebeuren. Er zijn wel een aantal dingen waar je echt aan moet denken om zeker te zijn van de veiligheid van je kind.

  • Traphekjes. Deze kunnen we waarschijnlijk wel op nummer één zetten en zijn echt een must have in een huis met een jong kind(eren). Als je bijvoorbeeld ook maar even de was ophangt of opvouwt en je kind gaat er vandoor, liggen ze zo onderaan de trap. Een traphekje geeft daarnaast voor jou ook weer een extra stukje vrijheid. Op die manier kun je dus juist de was ophangen of opvouwen!
  • Stopcontact beveiliging. Dit is een hele belangrijke die je zeker niet moet vergeten. Kan af en toe vervelend zijn als je zelf een stekker in het stopcontact wilt steken maar stopcontact beveiliging is een absolute must. Stel je eens voor dat je kind net zijn vinger uit zijn mond haalt en het vervolgens in het stopcontact steekt! Om dit soort situaties te voorkomen kun je maar beter overal stopcontact beveiliging op je stopcontacten plaatsen in huis.
  • Hoekbeschermers. Ook dit is echt iets wat je moet hebben zodat je voorkomt dat je kind zich lelijk kan bezeren. Verliezen ze namelijk hun evenwichtig en komen ze met hun hoofd precies op de hoek van de tafel? Dat wordt flink huilen en waarschijnlijk ook een wondje. Je kunt beter teveel hoekjes op je meubels plaatsen dan te weinig, want ook vanaf de onderkant van een hoek van de tafel kunnen ze zich stoten, als ze proberen op te staan.
  • Warme dranken. Hier kun je niet echt een maatregel tegen nemen maar hou het goed in de gaten! Leer je kind bijvoorbeeld vroeg dat als je altijd koffie of thee uit hetzelfde glas drinkt, dat dat ‘auw’ is. Zo beseffen ze zelf dat ze er ook voorzichtig mee om moeten gaan. Is je kind daar nog te klein voor? Zorg dan dat je alle dranken in het midden van de tafel zet. Zo voorkom je onbeholpen acties van je kind en blijft het glaswerk heel en het drinken in het glas.

Welke kindveiligheid maatregelen zijn nog meer handig om aan te schaffen?

Natuurlijk zijn er heel veel meer dingen aan te schaffen als het gaat om kindveiligheid in het huis. Je kunt het nog zo gek niet verzinnen of het is geproduceerd. Sommige dingen zijn ook gewoon heel nuttig maar je hebt niet alles nodig. Hieronder maken we een rijtje van overige zaken die je kunt aanschaffen om de veiligheid van je kind te verbeteren in huis.

  • Grondbox. Is je kind al wat groter maar heb je wel even wat tijd nodig om wat zaken op te ruimen of andere dingen in huis te doen waar je kind even niet in de weg moet lopen? Kies voor een grondbox. Deze is groter dan de babybox en is ook makkelijk en snel te monteren en ook weer op te bergen. Deze box hoeft dus niet in je woonkamer te blijven staan. Op deze manier zorg je dat je even kind uit het oog kan verliezen.
  • Kinderslot. Er zijn verschillende soorten en maten kindersloten te koop om ervoor te zorgen dat jouw kleine nergens bij kan of ergens met zijn vingertjes tussen kan. Ze zijn er voor lades, kastdeurtjes, dubbele kastdeurtjes, ovens en magnetrons en nog veel meer. Zo weet je zeker dat je kleine niet overal in kan gaan rommelen en voorkom je dat ze makkelijk bereikbare schadelijke stoffen binnen krijgen.
  • Fornuisbescherming. Heb je een fornuis die laag bij de grond staat met draaiknoppen? Dat is natuurlijk heel leuk voor je kleine om lekker mee te spelen! Zonder dat je weet kan je kleine het fornuis aanzetten en zich daar misschien dan ook nog aan verbranden. Je hebt speciale fornuis knoppen die je kunt kopen zodat ze niet meer uit zichzelf gaan draaien
  • Kookplaat beschermer. Kinderen willen altijd graag helpen en zijn heel nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je aan het koken bent. Met een kookplaat of fornuis beschermer bouw je als het ware een muur om je kookplaat of fornuis heen. Op die manier kunnen je kinderen niet bij de pannen die op het vuur staan. Zorg er natuurlijk voor dat de stelen van de pannen richting de muur staan en niet richting je buik.
  • Ovendeur beschermer. Een ovendeur beschermer beschermt je kind tegen de hitte die van de ovendeur af kan komen. Het is een schermpje wat zorgt voor een open ruimte tussen de ovendeur en de beschermer. Op die manier kan je kleine zich dus niet branden aan de oven.
  • Raambeveiliging. Ramen zijn heel interessant maar ook heel gevaarlijk voor kinderen. Met kinderveilige sluitingen kun je voorkomen dat je kinderen het raam te ver open doen en naar buiten vallen. Het meest praktische is ook dat je ervoor zorgt dat je kind niet bij het raam kan komen door het af te schermen. Bij schuifpuien en terrasdeuren kan het zijn dat je kind het glas niet ziet en er tegenaan loopt. Dit kun je voorkomen door stickers er op te plakken. Als het glas heel breekbaar is, dan is het een goed idee om glasfolie aan te brengen.
  • Deurstoppers. Deuren zijn voornamelijk niet veilig als ze open staan. Dan kan je kind in een ruimte komen waar ze niet zouden moeten zijn zoals een kelder of keuken maar bijvoorbeeld ook naar buiten. Openstaande deuren zijn ook gevaarlijk omdat ze kunnen dichtslaan door bijvoorbeeld tocht. Dan is er een hoog risico dat er vingers tussen de deur komt. Er zijn verschillende soorten deurstoppers die er voor zorgen dat de deuren niet dicht kunnen slaan. Je kunt een deurklem gebruiken wanneer een deur gewoon open mag blijven, zodat de deur ook open blijft.
  • Brandveiligheid. Ook dit is iets waar je over na moet denken. Brand kan altijd gebeuren in huis en komt op de meest onverwachte momenten. Zorg ervoor dat je een branddeken in huis hebt en dat je huis rookmelders hebt in verschillende kamers. Plaats één of meerdere brandblussers in huis en zorg ook dat je deze met je ogen dicht kunt vinden. Als je huis zich namelijk vult met rook, moet je zo laag mogelijk bij de grond blijven en zie je geen hand voor ogen. Het is echt niet gek om eens met je ogen dicht op zoek te gaan naar je brandblusser en branddeken!

Wat zijn de meest voorkomende ongevallen met kinderen in huis?

Helaas gebeuren er, ondanks bovenstaande voorzorgsmaatregelen, nog heel veel ongelukken in gezinnen. Het zijn de momenten dat je net even niet oplet en het helemaal fout gaat. Hieronder sommen we de vijf meest voorkomende ongevallen op, zodat we je hopelijk nog meer kunnen voorbereiden.

Vallen

Valongevallen zijn de meest voorkomende aanleidingen om een bezoek te brengen aan de spoedeisende hulp bij kinderen. In maar liefst 50% van de ongevallen gaat het om een valongeval. Als je dit onder verdeeld is de meest voorkomende val, een val van de trap. Op jaarbasis worden er ruim 3700 kinderen behandeld die hard zijn gevallen. Dit leidt vaak ook tot een hersenletsel

Vergiftiging

Vergiftiging zorgt voor 20% van alle ongevallen met kinderen. Na een valongeval is vergiftiging de meest voorkomende reden voor een opname in het ziekenhuis. Houd dus goed in de gaten dat alle schoonmaakmiddelen en medicijnen goed zijn opgeborgen.

Vuur en verbrandingsongevallen

Jaarlijks worden er ongeveer 1300 kinderen behandeld in Nederland voor brandwonden. Deze brandwonden worden niet alleen door vuur veroorzaakt, maar voornamelijk door hete vloeistoffen. Denk bijvoorbeeld aan badwater, thee of soep. Zorg dus dat je je kind zo ver mogelijk bij deze dingen vandaan houdt en test ook van te voren even het badwater, voordat je je kind erin zet.

Verstikking

Verstikking is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland bij kinderen tot vijf jaar. Dit gebeurt veelal wanneer er kleine objecten in de neus of keel vast komen te zitten die luchtwegen blokkeren. Met de juiste handeling kun je vaak wel iemand leven redden. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de Heimlich greep kan uitvoeren op baby’s en kinderen.

Verdrinking

Verdrinking staat op de tweede plaats in Europa met kinderen negentien jaar. Op de eerste plaatse staat verkeersongevallen. Het gaat om meer dan vijfduizend per jaar bij verdrinkingsdood. Kinderen in de leeftijd tot vijf jaar vormen vooral een groot risico. Een kind kan namelijk al in 2 centimeter water verdrinken.

Dit geldt dus niet alleen voor baby’s. Na ongeveer twee minuten onder water verliest het kind zijn bewustzijn en na vier tot zes minuten kan er onomkeerbare hersenbeschadiging zijn ontstaan, of nog erger. In 90% van alle gevallen was er verzorger of ouder aanwezig die moest opletten, maar net even was afgeleid. Hoe moeilijk het ook is, probeer je niet af te laten leiden door iets of iemand wanneer je rond het water bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *