Wat Zijn Kinderziektes

Er zijn verschillende soorten ziektes die je kindje kunt oplopen in de tijd dat ze opgroeien. Net als bij volwassen, komen kinderen in aanraking met verschillende bacteriën en virussen. Kinderen moeten nog een immuunsysteem opbouwen en dat gebeurt wanneer je in aanraking komt met een ziekte. Zodra je lichaam deze ziekte uit je lichaam heeft verwijderd onthoudt je immuunsysteem hoe ze dit de volgende keer het beste aan kan pakken om te zorgen dat de ziekte zo min verspreid en uitbreidt in je lichaam. Als deze ziekte dus nog een keer terugkomt, weet je immuunsysteem precies welke afweercellen daar goed tegen helpen. Sommige bacteriën en virussen evolueren en omdat je lichaam daar nog geen kennis van heeft, wordt je ook weer ziek. Dit gebeurd veelal met het griepvirus. Er zijn veel ziektes die je alleen kunt krijgen als je een bepaalde leeftijd hebt. Sommige kinderen krijgen ze wel, sommige kinderen krijgen ze niet.

Immuunsysteem van baby’s en kinderen

Het immuunsysteem van baby’s en kinderen heeft nog veel te leren over de verschillende virussen en bacteriën die er zijn in onze wereld. Vanaf de eerste dag kunnen ze besmet raken met een virus waar het immuunsysteem nog niet bekend mee is. Toch is je kindje de eerste drie maanden na de bevalling nog goed beschermt tegen ziektes. Dit komt omdat het afweersysteem van de moeder nog enigszins in het bloed zit van je baby. Het kan natuurlijk wel zijn dat ze toch nog ziek zijn van een bacterie of virus, omdat de moeder die zelf ook nog niet gehad heeft. Het is wel verstandig om bezoek wat verkouden is, de eerste drie maanden nog even te laten wachten. Dit is verstandig omdat een iemand die verkouden is ook het RS-virus kan dragen. Voor volwassenen lijkt het op een gewone verkoudheid, maar als het het RS-virus is, kan dit erg schadelijk zijn voor een kind jonger dan drie maanden. Er kan zelfs sprake zijn van een ziekenhuisopname voor de kleine omdat het ademen moeilijk wordt.

Wat kun je doen tegen een kinderziekte?

De meeste kinderziektes zijn gelukkig onschuldig en het is fijn als je kind ze gehad heeft, dan hoef je je daar later niet meer druk om te maken. Als bijvoorbeeld een kind op de opvang waterpokken heeft en jouw kind heeft het het al gehad, zal jouw kind niet meer besmet kunnen raken. Het immuunsysteem herkent de ziekte namelijk direct en zal ervoor zorgen dat het niet door kan zetten. Het is vaak, voor je eigen gevoel, wel goed om even langs de huisarts te gaan en te laten bevestigen welke kinderziekte je kind heeft op dat moment. Er kan natuurlijk ook iets heel anders aan de hand zijn en daarom is het altijd verstandig om dan even een bezoekje te brengen. In het kopje hieronder gaan we starten met de soorten kinderziektes en hoe je het beste hierbij kunt handelen.

Welke kinderziektes zijn er?

Er zijn verschillende soorten kinderziektes die je kind kan krijgen. We maken een onderscheid tussen de bacteriële ziektes en de ziektes die veroorzaakt worden door een virus. De ziektes waar je kind voor ingeënt wordt, kun je lezen in het volgende kopje. We gaan nu bespreken welke kinderziektes er zijn, hoe ze besmet raken en wat je moet doen.

Waterpokken

  • Waterpokken in het kort:
  • Bijna elk kind krijgt een keer in zijn leven de waterpokken
  • Je kindje krijgt dan blaasje, korstjes en vlekjes over het gehele lichaam. Het zit ook tussen het haar en in de mond
  • Er is geen medicijn dat ervoor zorgt dat de ziekte sneller verdwijnt
  • Zinkzalf kan helpen tegen de erge jeuk
  • Je kind mag gewoon naar het kinderdagverblijf en naar school
  • Deze infectie gaat vanzelf over 
  • Met een dag of tien is je kind weer helemaal genezen
  • Een tweede keer waterpokken krijgen is heel zeldzaam
  • Deze ziekte komt voor bij kinderen tussen de één en de acht jaar

Je kind kan waterpokken krijgen door in contact te komen met andere kinderen die waterpokken hebben, het virus is namelijk heel besmettelijk. Dit virus wordt verspreid door praten en hoesten via druppeltjes in de lucht. Ook het vocht in de blaasjes is heel besmettelijk. Nadat je kind al drie weken besmet is, beginnen de eerste symptomen door te breken. Dit virus kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de eerste vlekjes zichtbaar zijn en dit duurt tot de blaasjes droog zijn. Dit kan ongeveer tien dagen duren. In deze gehele tijd is je kind dus besmettelijk en bestaat de kans dat hij of zij andere kan besmetten.

Bij kinderen met waterpokken is het verstandig dat ze schone en korte nagels hebben. Probeer ook te voorkomen dat ze de blaasjes open krabben, dit kan zorgen voor littekenvorming en daarnaast wordt de jeuk alleen maar erger. Je kunt je kind gewoon onder de douche zetten of in bad doen en wanneer ze pijnlijke blaasje hebben in hun mond, kun je dit tijdelijk verzachten met een waterijsje of een koude drank. Als je kind zich gewoon goed voelt kun je ze ook naar het kinderdagverblijf of naar school sturen. Waarschijnlijk heeft je kind al andere kinderen besmet en het heeft dan geen zin om je kind om deze reden thuis te houden. Kijk wel even hoe de school of het kinderdagverblijf er tegenover staat, het kan zijn dat zij andere regels hanteren uiteraard. Als je wilt gaan vliegen met een kind wat waterpokken heeft, kun je het beste informeren bij de luchtvaartmaatschappij over de regels.

De vijfde ziekte

  • De vijfde ziekte in het kort: 
  • Deze ziekte komt vooral bij de kinderen tussen de vier en de tien jaar voor
  • Je kind krijgt rode wangetjes met roze of rode vlekjes
  • De uitslag kan zich uitbreiden naar billen, armen, benen en romp
  • Je kind kan wat jeuk hebben en koorts maar voelt zich verder goed
  • Je kind kan gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school
  • Bij hele erge jeuk kun je wat mentholpoeder aanbrengen op de huid
  • Er zijn geen medicijnen tegen dit virus
  • De kans op een tweede besmetting is heel klein

De vijfde ziekte is een ziekte die rode vlekjes geeft over het hele lichaam en die uiteindelijk samenkomen en grotere vlekken maken. Het komt veelal voor wanneer kinderen een leeftijd hebben tussen de vier en de tien jaar.  Je kind krijgt dan rode wangen met rode en roze vlekjes. De uitslag gaat vaak verder richting de billen, armen, benen en romp

Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus en is niet heel besmettelijk. Ook deze ziekte wordt verspreid door praten en hoesten via druppeltjes die in de lucht hangen. Na besmetting beginnen na ongeveer twee weken de eerste vlekjes te komen. Je kind kan de ziekte overdragen in de week voordat de vlekjes tevoorschijn komen. Zodra de vlekjes er zijn, is je kind ook niet meer besmettelijk. Wanneer je kind zich echt niet lekker voelt, kun je altijd paracetamol voor kinderen geven. Met mentholpoeder kun je de jeuk enigszins verlichten.

De zesde ziekte

  • De zesde ziekte in het kort:
  • Deze ziekte komt vaak voor bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 2,5 jaar
  • Je kind krijgt ineens hoge koorts
  • De koorts kan geen kwaad, het is niet nodig om deze te proberen te verlagen
  • Geef je kindje heel veel te drinken
  • Kleed je kind niet te dik aan, dunne kleding die goed ademt is verstandig zodat het lichaam de warmte kwijt kan
  • Na drie tot vijf dagen moet de koorts weer dalen
  • Er verschijnen rode vlekjes in de nek op het gezicht. Dit kan later ook richting de romp gaan.
  • Is je kindje jonger dan drie maanden? Bel dan meteen de huisarts
  • Er is geen medicijn tegen de zesde ziekte, ook niet waardoor het sneller over gaat

De zesde ziekte is een virus die hoge koorts veroorzaakt en lichtrode vlekjes. Het komt vooral bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 2,5 jaar voor. Deze ziekte komt echter ook bij volwassenen voor. Waarschijnlijk wordt dit virus ook via de lucht overgedragen via druppeltjes, bij praten en hoest. Nadat je kindje besmet is, duurt het nog ongeveer 1 à 2 weken voordat je kindje ziek wordt.
Bij deze kinderziekte heeft je kind ineens hoge koorts, die kan oplopen tot 40,5 graden. Het kan zijn dat ook de klieren achter de oren en in de hals zijn opgezet. Na 3 tot 5 dagen zou de temperatuur weer flink moeten zakken. Dan komen de lichtrode vlekjes in de nek en het gezicht, wat kan verspreiden naar de romp. Deze vlekjes zullen niet jeuken en verdwijnen vaak binnen één tot twee dagen.
Bij de zesde ziekte kun je zelf een aantal dingen doen. Zorg er ten eerste voor dat je kind voldoende blijft drinken, het eten is op dit moment minder belangrijk. Zorg ook voor voldoende rust zodat hun afweersysteem tijd heeft om zich van het virus te ontdoen. Je kind hoeft niet hele dagen in bed te blijven en mag ook gewoon naar buiten. Wanneer je kindje koorts heeft, zorg er dan voor dat ze dun gekleed gaan zodat hun lichaam de warmte kwijt kan. Als je kind rilt of het koud heeft, kun je het extra toedekken. Als je kind zich goed voelt, kan hij of zij ook gewoon naar het kinderdagverblijf.

Rode hond

  • Rode hond in het kort:
  • Een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus die gepaard gaat met vlekjes
  • Het virus wordt op verschillende manieren overgedragen zoals met praten en hoesten maar ook via bestek, speelgoed, deurknoppen en handen
  • Je kind wordt ingeënt tegen deze ziekte in Nederland
  • Na een paar dagen gaat deze ziekte vanzelf over
  • Je kind kan gewoon naar school, als hij of zij zich goed voelt

Rode hond is een zeer besmettelijke ziekte die gepaard gaat met rozerode vlekjes die over het hele lichaam kunnen zitten. Het komt voornamelijk voor bij kinderen, maar ze worden er wel tegen ingeënt. Een andere benaming voor rode hond is Rubella.

Het rubella virus wordt vooral door praten en hoesten via druppeltjes in de lucht verspreid en overgedragen. Deze besmettelijke druppeltjes kunnen via bekers, bestek, speelgoed of via de handen overgedragen worden op anderen.

Het rubellavirus begint vaak met een lichte verkoudheid en de klieren in de hals en achter de oren kunnen gaan opzetten. Vaak is er een lichte stijging in temperatuur. Na een dag beginnen de rozerode vlekjes achter de oren en in het gezicht. De uitslag zich verder op het lichaam binnen een paar uur. Soms lijkt het alsof de hele huid rood gaat zien. Deze uitslag trekt na enkele dag weer weg. De klieren kunnen echter nog wel enkele weken opgezwollen blijven. De helft van de kinderen krijgen vaak helemaal geen ziekteverschijnselen.

Bij rode hond kun je zelf een aantal dingen doen. Verzorg je kind net zoals je zou doen bij een flinke verkoudheid en zorg ervoor dat je kind voldoende blijft drinken. Na een paar dagen zou deze ziekte weer moeten verdwijnen. Als je kind zich goed voelt kun je ze ook gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school sturen. Meld de besmetting wel zodat de ouders gewaarschuwd kunnen worden op een mogelijke besmetting van hun eigen kinderen.

Bof

  • De bof in het kort:
  • Dit is een zeer besmettelijk virus dat wordt veroorzaakt door het bofvirus
  • Het begint vaak met een ontstoken speekselklier wat resulteert in een opgezette wang en gaat gepaard met koorts
  • De mond wijd openen, kauwen, eten en slikken doet pijn
  • Het is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de wang opzwelt en tot 5 dagen daarna
  • Er is geen medicijn tegen dit virus
  • Na 1 of 2 weken zou je kindje weer beter moeten zijn
  • De kans is klein dat je ziek wordt van het bofvirus als jij of je kind de BMR-prik(ken) hebt gehad

Dit is een ziekte die heel besmettelijk is, veroorzaakt door een virus. De speekselklier bij het oor raakt ontstoken en zet op. Deze klier zit vlakbij de wang, daarom zwelt je wang na enige dagen op. Bijna alle kinderen tussen de 14 maanden en 9 jaar zijn ingeënt tegen het bofvirus. Deze ziekte komt daarom ook niet heel vaak meer voor in Nederland. Het bof virus wordt verspreid via hoesten en praten met speekseldruppeltjes in de lucht. Deze besmette druppeltjes kunnen ook worden overgedragen via speelgoed, bekers, handen en bestek. 

Bof begint vaak met verhoging of met koorts. Vervolgens raakt de speekselklier ontstoken, waardoor de wang op gaat zwellen. Dit kunnen ook beide wangen zijn. Deze zwelling kan pijnlijk zijn en ook kunnen de klieren in de keel en onder tong ontstoken raken. De mond wijd opendoen, kauwen, slikken en eten doen pijn. 1 op de 3 kinderen die besmet raken krijgen helemaal geen symptomen. De ziekte gaat voorbij zonder dat het wordt gemerkt.

Wat kun je zelf doen bij het bofvirus. Vermijdt als eerste alle zure smaakstoffen. Deze kunnen de speekselklieren heel erg prikkelen waardoor het extra pijn gaat doen. Kies voor dunne kleding als er sprake is van koorts, dan kan het lichaam de warmte goed kwijt. Zorg dat je kind genoeg rust krijgt, maar ze hoeven niet hele dagen in bed door te brengen. Als ze zich goed voelen kunnen ze gewoon naar buiten. Geef je kind ook wat extra aandacht door bijvoorbeeld wat vaker een spelletje te spelen of voor te lezen. Je hoeft je kind niet thuis te houden van school of van het kinderdagverblijf. De besmettingsperiode is namelijk al voorbij. Meld het wel even, zodat andere ouders er op gewaarschuwd zijn. Er zijn geen medicijnen beschikbaar waar de bof van overgaat of eerder geneest. De zwelling zou na een week weer minder moeten worden en nog een week later is je kind weer helemaal genezen.

Hand-, mond- en voetziekte

  • Hand-, mond- en voetziekte in het kort:
  • Deze ziekte komt voor bij kinderen tot een leeftijd van ongeveer 10 jaar
  • Er komen blaasjes en vlekjes voor op de voeten, handen en in de mond
  • Je kind kan keelpijn krijgen, lichte koorts, hoesten en snotterig worden
  • Ze kunnen ook last hebben van misselijkheid, overgeven, diarree, buikpijn en geen zin hebben om te eten
  • Geef je kind extra te drinken en vermijdt dan vruchtensappen vanwege het zuur. Dit kan pijnlijk zijn voor de blaasjes in de mond
  • Zorg dat je kind genoeg rust heeft, maar ze hoeven geen hele dagen op bed te liggen
  • Geef, als het nodig is, paracetamol
  • Na 2 weken gaan de klachten uit zichzelf weer over

Bij deze ziekte ontstaan er rode plekken en pijnlijke blaasjes in de mond, en op de voeten en de handen. Er zijn verschillende virussen die deze ziekte kunnen verspreiden en ze zijn allemaal heel besmettelijk. Ongeveer één op de tien mensen die in aanraking komen met dit virus worden ziek. Deze ziekte wordt verspreid via vocht uit de blaasjes wanneer je elkaar aanraakt, door hoesten maar ook via ontlasting. Als je je handen niet goed wast en daarna spullen oppakt of andere kinderen aanraakt, kan het een ander besmetten. 

Hand-, voet- en mondziekte begint vaak met een lichte verhoging richting 38,5 graden. Je kind wordt een beetje snotterig, krijgt keelpijn en gaat hoesten. Dit kan overgaan in misselijkheid, overgeven, diarree, buikpijn en geen zin meer hebben om te eten. Daarna komen de rode vlekjes en blaasjes in de mond. Na deze blaasjes begint het ook op de voeten en de handpalmen te verschijnen. Er kunnen ook lijntjes op de nagels komen en soms laten de nagels zelf helemaal los.

Wat kun je het beste doen bij hand-, mond- en voetziekte. Zorg ervoor dat je kind met koorts extra drinkt. Eten is in dit geval minder belangrijk. Geef ze ook voldoende rust, maar ze hoeven niet de hele dag op bed te blijven. Als het nodig is, geef ze dan wat paracetamol. Geef ze vooral geen zure dranken zoals vruchtensappen. Dit kan pijnlijk zijn voor de blaasjes in de mond. Als je kind zich goed voelt kun je ze gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf sturen. Ze hebben de andere kinderen toch al besmet, het heeft geen zin om ze om deze reden thuis te houden. Meld het wel aan de school of het kinderdagverblijf, zodat de andere ouders ingelicht kunnen worden. Er bestaan geen medicijnen die de ziekte sneller voorbij laten gaan en binnen twee weken zou je kind gewoon weer beter moeten zijn.

Pseudokroep

  • Pseudokroep in het kort:
  • je kind kan ‘s nachts benauwd en huilend wakker worden met een blafhoest
  • Probeer rustig te blijven en lees een boekje voor om je kind af te leiden
  • Een aanval gaat binnen een aantal uur vanzelf weer over
  • Pseudokroep is ontsteking van een virus van de bovenste luchtwegen

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen met een leeftijd van zes maanden tot ongeveer vijf jaar. Het is een onschuldige aandoening, veroorzaakt door een virus. Je kind heeft last van benauwdheid en van een zware blafhoest. De ontsteking aan de bovenste luchtwegen zorgt voor een zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden. Hierdoor kan je kind hees worden, hebben ze last van hoesten en gaat het inademen moeizaam. Wanneer je kind bang is of moet huilen, wordt het ademhalen nog moeilijker.
Een eerste aanval van dit virus is vaak spannend om mee te maken. Gelukkig verloopt een aanval vrijwel altijd op eenzelfde manier. Je kind is vaak ook niet ziek, het is soms alleen een beetje verkouden. In de avond of nacht worden ze huilend wakker omdat ze het benauwd hebben. Je kunt dan een gierend geluid horen bij het inademen. Je kind heeft ook een harde blafhoest en kan hees zijn. De temperatuur is normaal of een lichte verhoging van 38 graden.

Wat kun je zelf doen bij pseudokroep? Het is vooral erg belangrijk om zelf rustig te blijven. Als je in paniek raakt, kun je dit overdragen op je kind die dan angstig wordt. Dit doet de benauwdheid geen goed. Probeer ze af te leiden met een boek, speeltje of een knuffelbeestje. Je kunt ook kijken of warme, vochtige lucht de hoestprikkel verminderd. Ga bijvoorbeeld samen in bad zitten. Het is niet bewezen dat dit helpt tegen pseudokroep, maar het kan je kind wel geruststellen. Je kunt ook proberen om je kind iets te drinken te geven wat de keel verzacht. Bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Let wel op dat geen honing geeft aan kinder onder de 1 jaar, dit mogen ze nog niet hebben. Medicijnen zijn bij deze ziekte meestal niet nodig. Meestal gaat deze ziekte vanzelf weer over na een paar dagen.

Rotavirus

  • Rotavirus (buikgriep) in het kort:
  • Het wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar het kan ook door een bacterie zijn
  • Er is sprake van misselijkheid, diarree, buikpijn en overgeven. Soms hebben ze ook koorts
  • Dit is erg besmettelijk. Was je handen goed na toiletgebruik en voordat je gaat eten
  • Buikgriep gaat vaak vanzelf over en binnen een week zijn de meeste klachten weg
  • Laat je kind vaak kleine beetjes drinken om uitdroging te voorkomen
  • Bel de huisarts bij tekenen van uitdroging. Dit zijn vaak sufheid, veel dorst en weinig tot niet moeten plassen

Buikgriep is een infectie aan de maag en darmen. Het slijmvlies waarmee je maag en darmen is beschermd is dan ontstoken. Het rotavirus komt voor bij kinderen tussen de zes maanden en de twee jaar oud. Je kind wordt besmet door iemand anders die al buikgriep heeft. Het braaksel, het speeksel en de ontlasting van mensen met buikgriep bevatten het virus. Via ongewassen handen of hoesten en niezen kan het overgedragen worden. Het kan ook door bedorven voedsel of door besmet water komen.

De verschijnselen van buikgriep zijn bijna altijd overgeven en diarree. Ook kan er sprake zijn van buikpijn, misselijkheid en koorts.

Let op dat kinderen onder de twee jaar sneller uitdrogen dan oudere kinderen. Laat je kind meer dan normaal drinken, ook al geeft het daarna weer over. Ze hebben dan toch vocht binnen gekregen wat enigszins is opgenomen. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week, medicijnen zijn niet nodig.

Mazelen

  • Mazelen in het kort:
  • Mazelen gaat gepaard met hoge koorts en vlekken
  • Het wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus
  • Het virus zit in speeksel en snot
  • Het verspreidt via kleine druppeltjes in de lucht
  • Kan ernstig verlopen met hersenvliesontsteking of oorontsteking
  • Als je kind 2 BMR prikken heeft gehad is de kans heel klein dat ze mazelen krijgen
  • Bel je huisarts als je toch mazelen vermoedt

De mazelen veroorzaakt hoge koorts, verkoudheid en vlekjes maar de ziekte komt maar het komt niet veel voor in Nederland. Wanneer je kind 2 keer de BMR prik heeft gehad is de kans heel klein dat ze mazelen krijgen. Je kunt dit virus oplopen door iemand anders die besmet is met mazelen. Dit virus zit in het snot en in het speeksel. Wanneer besmette mensen niezen of hoesten, komen die druppeltjes vrij en kan het andere mensen besmetten. Je kan ook via de handen, bestek, speelgoed of bekers worden besmet.

Het begint vaak met hoesten, rode ogen, hoge koorts en verkoudheid. Aan de binnenkant van de wang verschijnen witte vlekjes. Na een aantal dagen komen er ook rode vlekken in het gezicht, wat zich gaat verspreiden over het hele lichaam. Deze vlekken kunnen gaan jeuken.
Wat kun je zelf doen als je kind mazelen heeft? Geef ze vooral extra water bij hoge koorts. Het eten is dan even minder belangrijk. Zorg dat ze een dunne stof aan hebben, zodat het lichaam de warmte goed kwijt kan. Zorg ook voor voldoende rust, ze hoeven echter niet hele dagen op bed te liggen. Geef je kind ook wat extra aandacht, dat kan ze ook beter laten voelen. Ze kunnen ook gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf, maar meldt het wel even. Dan weten de andere ouders of er iets kan gaan gebeuren. Na zeven tot tien dagen is deze ziekte meestal weer over. Je kind kan nog wel een week daarna blijven hoesten.

Polio

  • Polio in het kort:
  • Polio is heel besmettelijk
  • Wordt veroorzaakt door het poliovirus
  • Het virus wordt verspreid via speeksel of ontlasting
  • Kan ernstig verlopen met verlamming
  • Je kind krijgt hiervoor de bedoelde prikken
  • Bel je huisarts als je polio vermoedt

Polio is een zeer besmettelijk virus dat wordt verspreid via speeksel of ontlasting. Ook als de handen niet goed gewassen zijn na een wc bezoek via voorwerpen als speelgoed of bestek. Via de bloedbaan komt het in het centrale zenuwstelsel terecht waar het ernstige schade kan veroorzaken zoals een verlamming.

De symptomen van polio lijken op griep. Je kind kan maagpijn, diarree, spierpijn en koorts krijgen. Vaak zet polio niet verder door maar het kan zijn dat het virus zich toch doorzet en dan komen er heel snel verlammingen. Dit gebeurt vaak binnen een dag of twee of drie. De kans op verlamming is ongeveer 1 op de 100 tot 200.

Wat kun je zelf doen tegen polio? Er zijn geen medicijnen tegen, behalve de inentingen die zijn gegeven. Als je het virus hebt opgelopen moet je lichaam zelf werken om het weer op te ruimen. Meestal wordt iemand die het polio krijgt vanzelf weer beter, maar het kan ook zijn dat iemand opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Als er sprake is van verlamming in de armen of benen, kan met fysiotherapie gekeken worden of het gedeeltelijk te herstellen is. De verlamming kan echter wel blijvend zijn.

Hepatitis B

  • Hepatitis B in het kort:
  • Hepatitis B is besmettelijk
  • Wordt veroorzaakt door het Hepatitis B virus
  • Kan verspreid worden op verschillende manieren
  • Kan ernstig verlopen met levertransplantatie op latere leeftijd
  • Je kind krijgt hiervoor de bedoelde prikken
  • Bel je huisarts op als je Hepatitis B vermoedt

Hepatitis B is een besmettelijk virus dat op verschillende manieren verspreid kan worden. Zo kan het bij geboorte via het bloed van de moeder als in het bloed van het kind zitten maar is ook over te dragen via seksueel contact. Besmet bloed, het gebruik van elkaars tandenborstel en scheermesjes en verontreinigde instrumenten kunnen ook een oorzaak zijn waardoor het virus over te dragen is.

De symptomen zijn slecht te zien bij baby’s. Ze zijn vaak wat minder actief, hebben spierpijn of buikpijn of zijn een beetje grieperig. Mocht je het toch vermoeden, ga dan zeker langs je huisarts.

Bij Hepatitis B kun je zelf weinig doen. Er bestaat wel een behandeling maar deze is met medicijnen en die is best heftig. Daarnaast bestaat er ook geen garantie dat het virus daarna daadwerkelijk weg is.

RS-virus

  • RS-virus in het kort:
  • Door dit virus kan je baby longontsteking krijgen
  • De symptomen zijn een piepende en snelle ademhaling, intrekkingen tussen de ribben, niet goed drinken en koorts
  • Je kunt een zetpil geven wanneer je kind niet wilt drinken of zich niet goed voelt
  • Geef je kind meer drinken dan normaal
  • Wordt je kind benauwd? Bel dan direct de huisartsenpost of de huisarts

Dit virus zorgt voor een infectie in de luchtwegen. Hierbij komt longontsteking, oorontsteking of verkoudheid bij kijken. Dit virus is vooral bij kinderen actief in hun eerste jaar. Ze kunnen er heel ziek van. Dit virus verspreidt zich via de handen of via de lucht. Hoesten, niezen en praten zijn de manieren van besmetting, maar ook als iemand de mond, de neus of de handen van je kind aanraakt kunnen ze besmet raken.
Dit virus begint als eerste met snotteren en hoesten. Na één of twee dagen gaat het virus longproblemen veroorzaken. Dit gaat dan om een snelle en piepende ademhaling, de huid trekt naar binnen bij het inademen, de neusvleugels bewegen meer tijdens het ademen, het drinken wilt niet goed lukken, en de huid kan grijs/blauw kleuren bij de mond en nagels.

Wat kun je zelf doen bij het RS-virus? Wanneer je kind koorts heeft, geef ze dan voldoende te drinken. Wanneer ze zich goed voelen, kunnen ze gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Zorg voor dunne kleding zodat bij koorts de warmte het lichaam goed kan verlaten. Je kunt eventueel wat paracetamol geven als ze zich echt niet lekker voelen.

Roodvonk

  • Roodvonk in het kort
  • Dit is een kinderziekte met symptomen van keelpijn, rode en ruwe huiduitslag en koorts
  • Komt het meest voor bij kinderen tussen de drie en de acht jaar
  • Geef je kindje vaak een slok koud water
  • Paracetamol kan helpen tegen de pijn
  • De verschijnselen gaan vaak binnen zeven tot tien dagen vanzelf over

Roodvonk is een kinderziekte met de symptomen van keelpijn, rode en ruwe huiduitslag en koorts. Het komt het meest voor bij kinderen tussen de drie en acht jaar. Volwassenen en oudere kinderen kunnen deze ziekte ook krijgen, maar dat gebeurd heel weinig. Roodvonk komt door de bacterie streptokok. Het kan ook zijn dat deze bacterie alleen wondroos of keelpijn veroorzaakt. Via druppeltjes in de lucht wordt deze ziekte verspreidt wanneer men niest, hoest of praat.

Roodvonk begint vaak met keelpijn, koorts die op kan lopen tot 40 graden, pijnlijke halsklieren en verlies van eetlust. Het kan ook buikpijn en overgeven veroorzaken. Vervolgens wordt de tong eerst wit en na ongeveer drie dagen wordt hij dik, bobbelig en rood. Bij de tweede dag dat de bacterie doorzet, komt rode uitslag tevoorschijn op de borst. Dit jeukt niet en voelt ruw aan. De koorts zou binnen drie tot vijf dagen weer moeten zakken, de uitslag verdwijnt een paar dagen later. De huid kan na twee tot drie weken vervellen, dit zal vooral het geval zijn bij de handen en voeten.

Wat kun je zelf doen bij roodvonk? Geef je kind vaak te drinken, zoals een koude slok water. Dit kan helpen de keelpijn te verzachten. Geef ze ook extra aandacht zodat ze hun gedachten kunnen verzetten. Zorg dat ze genoeg rust krijgen. Je hoeft je kind niet thuis te houden, ze mogen gewoon naar school of het kinderdagverblijf als ze zich goed voelen. Kies voor dunne kleding wanneer ze koorts hebben. Dan kan hun lichaam de warmte goed kwijt.

Difterie

  • Difterie in het kort:
  • Difterie is een zeer besmettelijk en ernstige ziekte, veroorzaakt door het difterie virus
  • Bijna alle kinderen worden of zijn ingeënt
  • Difterie gaat gepaard met keelpijn, bloederig neusslijm, keelpijn, huidzweren, verlamming, benauwdheid en verwardheid
  •  Besmetting gebeurt door niezen, aanraken, zoenen en hoesten
  • Met difterie wordt je opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt dan antibiotica

Difterie is een zeer besmettelijke bacterie. Vroeger overleden hier heel veel kinderen aan, maar ook voor ouderen is er een zeer groot risico. Sinds 1957 worden bijna alle kinderen ingeënt tegen difterie en daarom komt deze ziekte gelukkig bijna niet meer voor in Nederland. Difterie verspreidt zich via druppeltjes uit de mond of neus waar de bacterie in zit. Ook de zweren op de huid zijn heel besmettelijk.
Difterie heeft een aantal symptomen waaraan het te herkennen is. Er komt bloederig slijm uit meestal één neusgat. De huid op de bovenlip en de neusvleugels gaat vervellen. Er is sprake van keelpijn, moe en hangerig zijn, koorts van ongeveer 38 graden, heesheid, ontstoken amandelen, huidzweren en spierzwakte.

Wat kun je zelf doen bij difterie? Meestal is dat helemaal niets. Je wordt namelijk snel opgenomen in het ziekenhuis om het tegengif te krijgen zodat de bacterie zich niet kan verspreiden.

Hersenvliesontsteking

  • Hersenvliesontsteking in het kort:
  • Hersenvliesontsteking komt voor baby’s, jonge mensen en oudere mensen of mensen met een mindere weerstand
  • De symptomen zijn overgeven, hoofdpijn, stijve nek, vlekjes op de huid, weinig drinken en hoge koorts
  • Als er twee of meer symptomen voorkomen bij uw kind, waarschuw dan meteen de huisarts
  • Vermoedt de huisarts ook hersenvliesontsteking? Dan moet je kind meteen door naar het ziekenhuis en zal het zo snel mogelijk medicijnen krijgen

De naam zegt het al, het hersenvlies is ontstoken. Dit komt vaak door een bacterie of virus. De vliezen zitten onder de schedel bij de mensen en beschermen de hersenen. Zonder snelle behandeling van een ontstoken hersenvlies kun je overlijden, het is dus zaak om het op tijd te herkennen en aan te geven.

Je kunt hersenvliesontsteking herkennen aan een hoge koorts, minder of niet drinken, ontroostbaar huilen, overgeven, sufheid, als je baby huilt tijdens het verschonen, bleke of vlekkerige huid en de vlekjes verkleuren niet wanneer je er op drukt.
Wat kun je zelf doen bij een hersenvliesontsteking. Je kunt helemaal niets doen, het is zaak dat je meteen de huisarts op de hoogte brengt en die kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Kinkhoest

  • Kinkhoest in het kort:
  • Kinkhoest is een ziekte van neus, keel en luchtwegen
  • Het wordt veroorzaakt door een bacterie
  • Wordt overgedragen via hoesten of niezen
  • Symptomen zijn onder andere niezen, lichte koorts, prikkelhoest en verkoudheid
  • Gaat binnen 2 tot 4 maanden vanzelf over
  • Je kind kan gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf als ze zich goed voelen
  • Wanneer je zwanger bent en niet bent ingeënt tijdens je zwangerschap en iemand om je heen heeft kinkhoest, waarschuw dan de huisarts
  • Ook wanneer je kind jonger is dan 1 jaar en je tijdens de zwangerschap niet bent ingeënt waarschuw je de huisarts als je verschijnselen hebt van kinkhoest of iemand anders de verschijnselen om je heen heeft.

Kinkhoest is een bacterie die bovenste luchtwegen infecteert. Ook een volwassene kan deze bacterie oplopen. De bacterie kan worden verspreid door hoesten of niezen.

Kinkhoest begint vaak met niezen, prikkelhoest, lichte koorts en verkoudheid. Na ongeveer twee weken gaat dit over in plotseling opkomende hevige hoestbuien waarbij helder maar taai slijm vrijkomt. Het hoesten zou na ongeveer drie of vier maanden weer over moeten zijn.

Wat kun je zelf doen bij kinkhoest? Rust kan erg belangrijk zijn, daardoor kan je kind minder hoestaanvallen krijgen. Als je kind lekker wil spelen moet je dat vooral toelaten, ze kunnen ook gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Let wel op dat je het meldt, dan kunnen de leidinggevende het doorgeven aan de andere ouders zodat zij het ook kunnen herkennen.

Krentenbaard

  • Krentenbaard in het kort:
  • Dit is een besmettelijke, bacteriële infectie
  • Kinderen onder de twaalf jaar lopen hier het meeste risico op
  • Meestal zit deze infectie rond de mond of neus
  • Er ontstaan rode plekjes, blaasjes of wondjes met gele korstjes die kunnen jeuken
  • Probeer te voorkomen dat je kind gaat krabbelen
  • Zorg dat je kind regelmatig de handen wast met zeep en droog ze daarna goed af
  • Zorg voor korte en schone nagels
  • Met antibiotica crème kan de huid sneller genezen

Krentenbaard is een ontsteking van de huid die besmettelijk is, die meestal rond de mond of neus voorkomt, maar ook op andere lichaamsdelen tevoorschijn kan komen. Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt door de stafylokok bacterie. De bacterie wordt overgedragen door de handen of besmette voorwerpen. Deze bacterie is besmettelijk tot de wondjes zijn genezen of ingedroogd.

Krentenbaard vindt vaak plaats op een plek waar de huid al een beetje beschadigd is en dan ontstaan er rode plekjes, blaasjes met gele pus of enkele wondjes. Een opengebarsten pus blaasje droogt in en vervolgens komt er een geelbruine of honinggele korst op. Veel korsten bij elkaar lijken op een krentenbaard, vandaar de naam.

Wat kun je zelf doen bij krentenbaard? Zorg dat je kind niet te veel gaat krabbelen, dan kan het erger worden. Zorg dat de nagels kort en schoon zijn en was de handen regelmatig met zeep. Informeer ook de andere om u heen dat ze regelmatig hun handen moeten wassen.

Meningokokken A, C, W en Y

De symptomen van de meningokokkenziekte lijkt in eerste instantie heel erg op griep en daarom is deze ziekte zo lastig te herkennen. Wanneer je baby moeilijk wakker wordt, slecht drinkt, ontroostbaar huilt en suf is, is het goed om meteen je huisarts in te schakelen. Bij bloedvergiftiging ontstaan er vaak paarse en rode vlekjes  op de armen, romp en benen die je niet kunt wegdrukken.

Meningokokken zit bij veel mensen in keelholte of neusholte, maar daarvan wordt niet iedereen ziek. Wanneer je een infectie hebt van meningokokken, is het wel gevaarlijk. Dit kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging wanneer de bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht komt. Dit heeft hele ernstige gevolgen. Zelfs wanneer je snel handelt kan de ziekte binnen 24 of 48 uur fataal zijn. Ook wanneer er wel iemand gered kan worden, kunnen er nog steeds gevolgen zijn. Dit gaat dan om concentratiestoornissen, doofheid, leermoeilijkheden of amputatie van de armen of benen.

Welke inentingen krijgt je kind?

Baby’s en kinderen krijgen veel belangrijke inentingen. Sommige van deze worden ook herhaald. Hieronder volgt een schema met de inentingen en waar welke inenting voor is.

DKTP staat voor: difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis

Hib staat voor: Haemophilus influenzae type b

HebB staat voor: Hepatitis B

Pneu staat voor: Pneumokokken

BMR staat voor: bof, mazelen en rodehond

DTP staat voor: difterie, tetanus, poliomyelitis

HPV staat voor: Humaan papilloma virus

Men staat voor: Meningokokken

Welke kinderziekte jeukt het meest?

Waterpokken en krentenbaard zijn de kinderziektes die vanwege de jeuk waarschijnlijk het meest vervelend zullen zijn. Als kinderen bij waterpokken gaan krabbelen, ontstaan er littekens. Bij krentenbaard ontstaat het risico dat, bij het openkrabben van de blaasjes, de besmetting juist nog verder doortrekt in het gezicht.

Welke kinderziekte is besmettelijk voor volwassenen?

Bijna geen enkele kinderziekte is besmettelijk voor volwassenen. Vaak als je een ziekte één keer hebt gehad, is je immuunsysteem hierop voorbereid, waardoor er sneller en beter antistoffen gestuurd kunnen worden. Mocht je één van de ziektes nog niet gehad hebben of niet tegen ingeënt bent, dan is de kans wel groter dat je een kinderziekte oploopt. Dit komt omdat veel kinderziektes via de lucht worden verspreid. Het wordt dan erg lastig om deze te ontwijken. Daarnaast kan een virus of bacterie zich ook ontwikkelen, waardoor de vaccinatie die je jaren geleden hebt gekregen, misschien niet meer goed werkt. Bij twijfel, adviseren we je altijd om je huisarts te raadplegen.

Is een kinderziekte gevaarlijk voor een volwassenen?

Zoals het stukje hierboven al aangeeft, valt de besmettingskans wel mee bij de meeste kinderziektes, laat staan dat ze echt gevaarlijk zijn. Mocht je twijfelen over iets, raadpleeg ook altijd je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen om te zien of er een behandeling nodig is.

Welke kinderziektes zijn gevaarlijk bij zwangerschap

Een aantal kinderziektes kunnen gevaarlijk zijn als een zwangere vrouw op bezoek komt bij een kindje die last heeft van een kinderziekte. Dit gaat dan voornamelijk om de volgende drie virussen en bacteriën:

  • De bof

Dit is een heel besmettelijk virus welke komt door het bofvirus. Als je zwanger bent maar je hebt nog nooit het bofvirus gehad of je bent nooit ingeënt, dan moet je uit de buurt blijven van mensen die dit virus dragen. Dit geldt vaak voor de eerste drie maanden van de zwangerschap. Je kunt hier namelijk een miskraam van krijgen. Je alsnog hier tegen inenten wordt niet meer gedaan. Er wordt namelijk een levend virus in je lichaam gespoten en er is niet bekend wat dit met je ongeboren baby doet.

  • Difterie

Dit is een zeer besmettelijke bacterie die komt door de Corynebacterium diphtheriae bacterie. Deze ziekte komt echter bijna niet meer voor in Nederland, als iemand deze ziekte draagt is het vaak iemand uit het buitenland. Difterie lijkt op keelontsteking, maar het is zorgt voor een wit vliesje achterin je keel waardoor je moeilijk adem kunt halen. Als je denkt dat je difterie hebt terwijl je zwanger bent, raden we je aan om zo snel mogelijk langs je huisarts te gaan.

  • Kinkhoest

Dit is een bacteriële infectie aan de luchtweg en is zeer besmettelijk. Het duurt ongeveer vier maanden en heeft ook wel de bijnaam de honderd dagen hoest. Soms moet je hier zo hard van hoesten dat je moet overgeven. Kinkhoest is ook gevaarlijk voor kleine kinderen die nog niet zijn ingeënt. Als je zwanger bent krijg je sowieso het advies om je opnieuw te laten inenten. In deze inenting zit een vorm van kinkhoest die onschadelijk is voor je ongeboren baby, omdat de bacterie niet meer leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *